Source : Mak Ngah tonyen :p
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 130 gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- 1 sudu teh esen vanila
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) -bole gnti filling lain,takmo letak pon bole.
- pewarna kesukaan ( sy guna kaler traffic light :D )
Cara-cara:-
- masuk semua bahan ke dalam mixer bowl, beat for at least 8 min.
- bahagikan adunan ke dalam beberapa bekas.(ikut la warna yg nak dibuat)
- Titiskan pewarna ke dalam setiap adunan,dan masukkan dalam piping bag.
- Picitkan sket adunan dalam mangkuk kertas-smpi tertutup 3/4 base cup.
- Masukkan blueberry filling. amek adunan laen yg contra warnanya ,buatkan dot dot atas permukaan tu.
- Letakkn mangkuk kertas dlm acuan apam.Kukus dalam pengukus yg dah dipanaskan.Kukus dlm 10 min,jgn sampi kembang/merekah sgt pulak nnt
notes :
- guna api sederhana je-takmo bg apam merekah
- kegunaan acuan apam-bg apam naik kembang canteks gitewwww :D (saya tak guna pong..hee)
- letak yogurt lagi rasa lemaks-lemaks berkrim.
- piping bag bole guna plastik yg bungkus lauk tu.pastu gunting sket hujung bucu utk buat corong piping bag tu.tak payah guna nozel pong takpe.
ni le acuan apam :) |
***
tadaaa
0 comments:
Post a Comment