Tuesday, November 15, 2011

Persona Layered Cheesecake

Salam 3layk 
Terliur tgk blogger lain buat.hahaha.pastu berangan nak acu-cube-try-test la kunun.Macam biase guna cheese Mesir masam dan manis skit lah adunan.Masa buat open house utk sahabat-sahabat akhawat di sini, ada yg ternampak kek ni di dapur.Ramai pulak yg sambar.huhu.kami tak makan,kami bagi org laen la makan.Mereka kata sedaaaaaaaaaaaaaaap nye.layan je la.hahaha.Gambo takde sebab macam dah hancus leburs dalam GIT masing-masing.hehe

***

Persona Layered Cheesecake
Source: Home Sweet Home

Bahan A: (untuk Loyang kek saiz 9x9) -
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B:
  • 500 gram cheese cream (Philadelpia/Tartura)-sy kurangkan sbb cheese di Mesir masin
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus (sy kurangkan sikit)
Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  3. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas), terus susun dalam bekas. (Celup 1 saat je taw..)
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi hingga habis berselang-seli. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  7. Kemudian kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.
  8. Tekan-tekan sikit permukaan tu, masuklan ke dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

happy tengok akhawat datang serbu rumah ramai-ramai dan segala foods habis licin.phewww!

    0 comments:

    Post a Comment

    Birthday Cake