Friday, November 18, 2011

Mee Bandung Muar


salam 3layk

           Hari ni turn saya masak.Life as a student-di perantauan.Semua kena berdikari.huhu.Dari tak pandai masak,dah bole bagi anak org laen makan *oopss* :D , So hari ni decide nak buat Mee Bandung je.Sebab bole jimat masa.Next week got exam.hehe.Godek-godek resipi kat tenet,teros masak,pestime masak Mee Bandung kat sini.Dlu nak buat takde udang kering.So,ni resipinya.mekaseh tuan punya resipi.sedap!Cik Aisyah dah sound awal-awal nnt letak resipi.huhu.





Source : my resipi
Bahan-bahan:

1 paket spaghetti/ mee kuning ( sini takde mee kuning)
2 sudu besar cili kisar *ikut nak pedas mana*
2 ulasbawang putih
2 biji  bawang besar * sini takde bawang kecik*
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
Daging *di rebus dan ambil airnya
Kobis-hiris kasar
1/4  cawan gula pasir
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam *ikut hidangan*
 Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun bawang/bawang goreng untuk hiasan
 

Cara-cara

1. Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4. Masukkan sos tiram
5. Masukkan daging rebus
6. Masukkan sayuran dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
7.Pecahkan sebiji-sebiji telur ayam semasa hendak menghidang.
8.Hias dengan bawang goreng dan daun bawang.
9.Sedap di makan panas-panas.memang hor-liawwww!




juri kat rumah ni kate sodappppp.hehe.alhamdulillah

0 comments:

Post a Comment

Birthday Cake