Salam 3layk
alhamdulillah,baru je selesai makan tengahari.Menu hujung minggu ni special sket -tapi bila dah masak tu rasa macam tak lah renyah sangat nak masak nasi dagang ni rupanya.Almaklumlah,org noghori mano la ghoti nak masak lauk pauk Terengganu,*ehem, org ganu yg dok kat Seberang Takir tu pernah tak masak nasi dagang tanpa bantuan bonda anda yang tersayang.ekeke :P~
Actually,harini turn Gee yang masak,tapi saya menyibuk sbb saya yang teringin nak makan nasi dagang,So haruslah saya menempek tolong Gee kat dapur.Kali ni kami guna source dari K.ida nun kat Japan tu..Sedappppppp,tak tipu ni!!Kalau ikut resepi pure dari Ganu they all kukus nasi tu dan gulai ayam/ikan aye tu tak tumis.hihi.Tapi ni org Melaka+n9+Perak yang masak,so ikut tekak kami la.Btw,tak boleh makan selalu sgt nasi ni,sbb nasi + gulai tu bersantan, dan semestinya GULA di perlukan dalam masakan ni.Baru la Ganu kalu manis-manis gitu kan.Tang gulai tu saya buat macam kari biasa je cuma tambah gula sdikit.Pastu ada pulak Strawberry Jelly for dessert,tu pon Gee yang buat utk bawak ke liqa' kejap lagi,tapi Gee kene bebel gak ngn den smalam.muahahaha.sorryyyy :p Oke mai cekidaut resepi :)
set Nasi Dagang Perantauan.hihi~ |
Source : K.ida Japan
Tested by : Gee & Dibot ^^
A)Nasi Dagang
Bahan-bahan :
A)Nasi Dagang
Bahan-bahan :
- 1 cawan beras Mesir
- 2 cawan beras biasa
- 2 cawan bancuhan santan serbuk
- 1/2-1 cawan air * pandai2 la agak eh,jgn terlampau lembik pulak*
- 4 ulas bawang putih*
- 1 1/2 inci halia*
- 1/4 labu bawang besar*
- 3 sk garam atau secukupnya
- 1 1/2 sk halba
- 1 sb gula - kami tak guna
- 1/2 helai daun pandan...disimpul - tak guna
Cara-cara:
- Campuran beras direndam dahulu 1-2 jam atau tak rendam pun tak per
- Toskan beras setelah direndam
- Hiris halus2 bahan yg bertanda *
- Masukkan beras ke dlm ke dlm rice cooker, gaul dgn bahan hiris dan halba
- Masukkan santan, air, garam dan gula serta daun pandan.....kacau sebati
- Tanak nasi seperti biasa
B)GULAI DARAT AYAM versi tumis
- 3 keping ayam - bersih dan toskan
- 2 paket santan serbuk
- 4 ulas bawang putih*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1 1/2 inci halia *
- 1 inci lengkuas *- tak letak
- 3 ulas bawang putih-dihiris
- 1/2 inci halia...dihiris
- 1/4 labu bawang besar -dihiris
- 4 sb rempah gulai kelantan - saya guna rempah kari biasa je
- 1 sb cili kering kisar - sy guna 2 sb cili kisar.org Melaka la katekan
- 1 sb rempah biji ketumbar
- 1 1/2 sb kerisik - tak letak
- 1/2 sb serbuk jintan putih - sy guna serbuk jintan manis
- 1/2 keping nipis gula melaka - ganti dengan 1sb gula pasir
- Air asam jawa secukupnya - tak letak
- Garam secukup rasa
Rempah tumis 4 sekawan
- 2 btg kecil kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih - tak letak
Cara memasaknya:
- Panaskan sedikit minyak
- Tumis rempah 4 sekawan bersama bahan hiris hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar..... tumis hingga naik bau dan sedikit garing
- Satukan rempah bersama serbuk jintan putih dan rempah ketumbar dan bancuh dgn sedikit air panas
- Masukkan bahan rempah yg dibancuh ke dalam bhn tumis tadi....tumis hingga rempah betul2 masak.
- Tambah sedikit air jika terlalu kering
- Masukkan sedikit garam dahulu, ayam, gula melaka, 200 santan serta sedikit air shj dan gaul sebati
- Renehkan selama 20 minit.
- Tambah baki santan, kerisik dan air secukupnya sebagai kuah.
- Didihkan hingga masak dan kuah sedikit pekat.Tutup api.
-
B)Sambal Cuka Bermadu* 10 biji cili api* 2 biji capsicum merah...didadu* 1 cm halia* 3 ulas bawang putih* 1 cawan cuka* 6 sd besar madu @ secukup rasa* Garam secukupnya
Cara-cara:Blendkan bersama semua bahan. Cukupkan rasa masin dan sedikit manisnya.c)ACAR MENTAHBahan-bahan :- 2 biji timun
- 1 batang kecil carrot
- 1/4 biji kobis...diracik halus
- Daun salad hijau jepun...dipotong ( tak tau nama dia apa )
- Garam tambahan jika tak cukup masin
- Gula tambahan secukup rasa
- Sambal cili cuka bermadu di atas secukupnya
Cara-cara:- Timun, carrot dan daun salad dipotong
- Dalam bekas,satukan timun,carrot, kobis dan daun salad
- Masukkan sambal cili cuka bermadu secukupnya ( jgn habiskan sambal tu, tinggalkan juga untuk dimakan bersama nasi dagang nanti )
- Tambah gula dan garam jika tak cukup rasanya lagi.... gaul sebati. Biarkan ia mesra seketika sebelum dimakan
Untuk melengkapkan menu nasi dagang ni,perlu ada:- Nasi dagang
- Gulai ikan versi kuning/versi merah...ikan tongkol adalah ikan yang paling sesuai ATAU Gulai ayam / daging
- Acar mentah
- Sambal cuka cili
- Telur rebus
4 comments:
tuhh dia chef dh update blog dh. tq dibah n gee masak nasi dagang ngn sodap sangat! saya dh amek gmbr ni utk letak kt blog sy. :D
tu diaaaaaaaaaaa..aisyah hang dok depan lappy ke ape,baru post dah komen.ekekeke :P amek la sume gambo ni~hehe
sedapnyeeee...=.=
nnt kalo kami buat,kami jemput korang naaa :D
Post a Comment