Sunday, March 11, 2012

Mee Rebus atau Mee Udang :-?


salam 3alayk..

ambil masa kejap sebelum bukak buku utk study,hihi..lepas ni busy sbb mid sem exam dah nak dekat bebeno.Btw, masak mee ni semalam untuk habiskan baki udang yg depa beli utk my birthday celebs last few weeks.Aisyah kata tak berani nak masak udang.hohoh~kite yg buat die, toksah nak takot utk try masak :p . Sebenarnya tersangat sangat sangat mengidam nak makan Mee Udang Penang asli tu, so try la buat..but the taste seems like Mee Rebus Udang yang takde kacang tanah dalam die.hehe.tapi sedap je rasa resipi ni,sy curik copy resepi ni dari Kak Intan tapi saya ubah sket la.ekekeke,tanya org Penang dalam rumah ni pon dia tak tau the real taste of Mee Udang.takpe layan je la,licin je satu piuk.hihi . time kasih kawan2 habiskan walaupun tak la sedap mana den masak.hikhikhik

my portion before went to blood bank.hihi


Bahan-bahan Mee Udang :

1 kg mee kuning ~ dicelur
2 tangkai daun bawang ~ di hiris halus
1 biji cili merah ~ dihiris halus
3 keping tauhu ~ digoreng dan dihiris
3 biji telur rebus ~ di belah
3 biji limau nipis ~ di belah
sedikit bawang goreng

Bahan Kuah
1 mangkuk besar air rebusan udang
3 ulas bawang merah ~ dikisar
8 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
3 batang serai ` dikisar
2 sudu besar cili kisar atau cili boh
230 gm udang kering ~ ganti dengan 1 inch belacan ( its from the same base aight )
 2 kg keledek ~ direbus dan di lenyek halus - tak guna
1/2 kg kentang ~ direbus dan dilenyek halus
2 biji telur ayam - tak guna
sedikit paste tomyam
Perencah sup tulang - tak guna
3 ekor udang galah ~ guna udang biasa dan sy goreng sedikit
2-3 tbsTomato sos - ni sy tambah
Garam dan gula secukup selera

Cara-cara :
  • Panaskan minyak dalam periuk
  • Tumiskan bawang hingga naik bau .Masukkan semua bahan yang di kisar dan masak hingga garing
  • Bila terbit minyak masukkan cili dan tumis lagi hingga garing
  • Masukkan udang kering masak lagi selama 2 minit
  • Kemudian masukkan keledek damn kentang lenyek tadi
  • Tambahkan sedikit air jikalau kuah agak pekat
  • Masukkan telur ayam, paste tomyam, perencah sup tulang dan kacau hingga sebati
  • Masukkan garam dan gula mengikut selera
  • Bila kuah telah mendidih barulah masukkan udang
  • Masak lagi hingga udang di masak dengan sempurna
  • Angkat dan hidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama.
** notes : saya tak pecahkan telur dalam kuah sbb sebelum hari kejadian kami dah makan telur ( we're strictly stick on  pyramid diet- nanti ibu Aisyah bising.ekeke) & seboleh mungkin kurangkan perencah/flavor tambahan.hihi.ampun pada empunya resepi :)



enshaAllah bertemu lepas habis mid semester exam ,till the next post.doakan kami ya! :)

4 comments:

nabila azmi said...

patutla bau mee udang je..hihi=p

bintul-bakr said...

hebat nya deria bau angah.ehehehe.bila nak jmput kami makn mee rebus korang ni :D

lavenderlover said...

sdpnyer! lm x mkn mee udang..yum2..

bintul-bakr said...

hehohohoh..sedap sedap :p puji diri sndiri.hahahaha

Post a Comment

Birthday Cake