Salam 3layak
Baru ada mood nak meng-update.huuuuu~kadang-kadang rasa nak delete je blog ni.Syaitan menghasut sebenarnya ni.hihiks.Biarlah manusia begitu dgn lagaknya.*ahaks.emo kejap*
ok back to the real topic,I made this last two weeks if im not mistaken,ter-mengidam punya pasal.I just used a ready made/dried Laksa brought from Malaysia.Kat Mesir ni mana nak cekau wehhhh :p Tapi kalau nak guna spaghetti pon buleh :) Quite simple and easy for me.Have a try!
Laksa Kelantan | Laksa Lemak
500 g Laksa Kering ( rebus hingga lembut,toskan air,rendam dgn air sejuk semula)
3 ekor ikan mackerel
3 keping asam keping/asam gelugur *
secubit garam *
1 tbsp gula melaka hancur *
1 1/2 cawan air
2 cawan santan
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inch halia
1 tbsp lada hitam biji-tumbuk halus
Cara-cara
1) Rebus ikan dan bahan bertanda * hingga ikan masak.
2) Asingkan isi ikan dari tulangnya.Kisar halus isi ikan,bawang merah,bawang putih,halia,santan.
3) Kisar halus tulang ikan dan tapis.Tulang tu buang la ye.
4) Masukkan bahan kisar + tapisan tulang ikan + stok rebusan ikan tadi + lada hitam dalam periuk.Masak hingga kuah mendidih.Masukkan garam dan masak sampai kuah pekat.
5) Hidangkan dengan hirisan timun + hirisan bawang besar + telur rebus ( saja tambah telur.hihi)
p/s: resipi lain menyusul kemudian ye angah :)
Thursday, February 7, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
hehe...thanks for the recipe..i rujuk sini kalu nk masak2 gak oo..hehe...xyah nk ngengade delete erk.=p
angah,kalau masak spesel2 tu pass lah sini.heeeee :P
hehehe....iyolah...tpi skg ni pun strt msk spesel2 pon.hehe..err..penh ke spesel nye..biase je sume..hehe..
eleh,biasa ape nye,buluh perindu tu luar biasa apa hehe.brownies2,ngidam ni :P
Post a Comment