Monday, February 11, 2013

Homemade Tom Yam Paste

Salam 3layk

Alhamdulillah terlepas gian nak makan Tom Yam Seafoods.hee.Actually,we bought kilos of seafood last week. Teramat eksaited kot jumpa udang lipan yg amat murah!two kilos just LE 5 @ RM 2.50!!.Mano nak dapek kek Mesia camtu ? Tapi sotong dan udang kertas quite expensive lah for student macam ktorng ni.Cheapskate?like do i care bout that?ehehe.


For today's lunch, i just mixed all the seafood into the Tom Yam and add some veges!yummmayhhhh.Kuah dari seafood yang fresh sangat manis!!Seperti biasa,i made the paste by my own.Pernah jugak guna perencah Tom Yam tp tak kena pada anak tekak pulak.huuu.Tapi yang tak bestnya,stok cili api dah nak habis dan tak boleh lah nak masukkan dalam paste,hanya patah-patahkan cili api masuk dalam kuah je mmpu.huhuuhu.Kalau tak,lagi meletops pedas kuahnya^^
moh ler nengok resipi nye
 :)

Tom Yam Paste 
Source : MyR

5 ulas bawang merah*
2 biji cili merah*
5 biji cili kering*-lupa letak :p
1 inci lengkuas*- nan hado
2 batang serai*
1 sudu udang kering* - tak letak
3 helai daun limau purut*
1 inci belacan (dibakar)*
air asam jawa, gula & garam- gnti dgn air asam limau

Cara-cara 
1. Kisar halus semua bahan bertanda *
2.Tumis bahan kisar hingga garing.Masukkan garam gula dan air perahan asam limau
3.Kacau hingga menjadi paste.



digandingkan dgn Ikan Talapia Balado.,sambal buat sndri bukan beli dekat kedai Indonesia.hehe.finally dapat Secret Recipe Sambal Balado.Tq ostad! :D
***

Resepi tom yam takpayah la eh.Sonang bonar yang tu.hihiks :p
Selamat mencuba!
wslm

2 comments:

nabila azmi said...

dapnyeeeee.....

bintul-bakr said...

angah cpt try buat! :)

Post a Comment

Birthday Cake