Friday, February 15, 2013

Grilled Rosemary Chicken


Salam 3alayk

Grilled Rosemary Chicken in the houseee.yippiee,akhirnya dapat buat jugak!hihiks.Banyak nau makanan ngidam ni.acaner ? :p Cakoi dalam waiting list pon tak berbuat lagi,once dah buat nnt saya blog up ye.heee

Ok berbalik pada resipi ni,saya buat untk lunch semalam.Perap semalaman esok paginya terus bakar sebelum ke kuliah.Masa sediakan marinated thingy tu,memang rasa nak makan masa tu jugak!For me,bagus la jugak untuk mereka yg sedang berdiet,hehe,no need to take any rice pon dah kenyang kot!Recipe saya copy paste je dari Blog Mamasya.Timekasih kak :)




Grilled Rosemary Chicken

4 keping peha ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering-sy guna 3 tangkai rosemary segar

1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - BIG NO!hehe.natural flavor is enough
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot-guna karot biasa dibelah
sedikit mentega - utk sapu atas ayam

Cara penyediaan

1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.- bakar sampai masak guna api atas bawah.


Saya gandingkan bersama Nasi Ayam Serai.yummeyhhh.Nak resipi Nasi Ayam ke?.Next time la eh,malas nak type.hihiks



note : disebabkan buat Nasi Ayam, tomato tu saya tak bakar sekali dan ayam saya rebus terlebih dahulu bagi memudahkan proses membakar dan dapat buat supppp.hehe. :')

wslm



4 comments:

nabila azmi said...

amboi..sedapnyeee...daun rosemary tu mane nk crinye..hehhe

bintul-bakr said...

dapppp angah.hihi.puji masakan sndri ni :p

btw,rosemary tu boleh beli dekat metro,ada banyakkkk.kat area yg die slalu longgokan kobis n imported veges tu =)

lavenderlover said...

sedapnyer.. >_<

bintul-bakr said...

along and angah,buat la!!seriously recommended,makan panas2 dgn garlic rice or nasi ayam.yummmmmeeehhhhhh!

Post a Comment

Birthday Cake