Sunday, December 9, 2012

Cream Puff with Eggless Custard Filling

Salam 3alayk

Panjang lebar tajuk resipi nye ye.hihi.Ni adalah cubaan ke-dua untuk buat cream puff and alhamdulillah menjadik gebus gebas gituh.heee :) Masa first time buat tu taktau la kat mana kesilapan nye,padahal bukan lah susah sangat nak buat cream puff ni.cehh foyos je.hahah.Resipi ni hasil carian dari beberapa laman web.hikkksss.perlulahh kan sebab nak carik yang mudah n sodapppp =) Cuma pada bahagian filling tu kurang "creamy" nye.Sebabnya masa buat cream custard tengah berangan,org suruh letak 4 sudu besar saya p letak setengah cawan!mana lah tak likat kan.hahaha.Lets cekidautttt,resipi dari dapur kak Ita lagi =)

Source : Kak Ita



Cream Puff :

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g) 

Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter

  1. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
  2. Tepung gandum di ayak
  3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  4. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  5.  Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. 
  6. Kemudian padamkan api.
  7. Masukkan telur, kacau cepat-cepat   Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.  
  8. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
  9. Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
  10. Pipe kan ke atas dulang
  • Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  • Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  • Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.  

**part ni saya sudukan jek.dah frust guna plastic mase first time buat hari tuu.huhu~hasilnya debab2 cream puff saya kali ni =)

Custard filling :

4 tbsp custard powder
1 1/2 cup dairy milk
1/2 cup of granulated sugar

  1. Masukkan custar powder,susu,gula.
  2. Masak atas api sederhana.Kacau hingga likat.
  3. Kalau terlampau likat,tambah air sikit2.






0 comments:

Post a Comment

Birthday Cake