Monday, December 10, 2012

Chocolate Caramel Cake

Salam 3alayk

Baru je last week buat kek ni.Gee request nak choc cake katanya,dan sy pulak craving for caramel pudding.So dalam kepala siap brainstorming nak guna resipi yg mana.hehe.Dah lama lah jugak nak try resipi ni.Alhamdulillah menjadik dan step sangat mudah.yeayyy!karamel atas tu menjadik dgn santeknye,dah takde gerutu2 cam rainbow kek dulu.Belajar dari kesilapan dulu.hehe.dalam baking ni bukan all the time menjadik kan.hee.Ok jom tgk resipi.Took from Kak Ana's Kitchen,sgt suke tgk blog kak Ana,hari2 ade entry.kihkihkih,tapi me is only her silent reader,i malu uols :p


Chocolate Caramel Cake
Source : Kak Ana
BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang

STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau.. pandai2 korang le senget2kan loyang tu time masak kasi karamel tu tak selonggok kat tgh2 aje.. dah siap ketepikan..

Karamel :
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis-tak guna ganti dengan gula 1/4 cawan*nak manis tambah la lagi
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min


****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk

~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi

~ bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2... 

****

potong bentuk love ni sempena birthday Bonda yg ke 59..buat kek dari jauh dan jamu dalam alam maya je mampu.hehe.tahun depan balik Msia la buat pulak :)



till then.
wassalam :)

3 comments:

nabila azmi said...

waaa..dapnyee...know what..angah teringin sgt2 nak buat cake ade karamel ats nih..tpi xprnh reti...

steam bake tu cmne erk??

pastu an..nnti dh masak kene terbalikkan la erk..sebab nk karamel tu belah atas la erk?

bintul-bakr said...

angah!!!senang sangat sangat sangatttttt nak buat ni.hehe.nnt try la buat half adunan dlu

steam bake tu sama kaedah macam kte bakar cheesecake @ other name die waterbath.letak air panas dalam loyang pembakar tu,pastu letak loyan kte yg dah letak adunan kek then bakar je.ikut step atas ni iAllah menjadik cantek nnt.hehe

bintul-bakr said...

soalan last terlupe nak jawab.hehe

aah biar kek sejuk dalam stgh jam,pastu terbalikkan je..memang air gula meleleh sket la,tapi dont worry

kalau tak,sendengkan skit loyang bagi air gula dia keluar skit and tuang dalam bekas ape2,pastu telangkup kan je ats pinggan kek tu,kalau nak curah air gula tu smule pon buleh :)

Post a Comment

Birthday Cake