Salam 3alayk :)
Menu breakfast utk se-housemate.ahaks.Nanti lepas ni boleh la cakap se-family :p.Ekor ni pon dapat masa raya haji yang lepas,punya lah lama kan kami simpan dalam freezer tuh ha.Ye la, jadual makin padat,nak masak pagi-pagi daging tulang temulang ni mana nak sempat.huhuhu~Mai kite check recipe.Maapkan tuan rumah ye.tak hingat source,yang saya ingat ni recipe Chef Wan..uuuuuuu~~~
Sup ekor berempah
- 125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran
- 500g ekor lembu
- 2 sb ketumbar tumbuk
- 1 sb jntan putih
- 1 sb jintan manis
- 1 1/2 sb puri tomato-terlupe.kuikuikui
- 6 cwn air
- 1 btg karot - didadu
- 2 btg saderi - didadu
- 1 biji kentang - didadu
- garam, lada hitam yg baru dikisar
- daun ketumbar - dihiris2
- bawang goreng
Rempah Tumis:
- 4 bj buah pelaga
- 1 cm kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
Dikisar Halus2:
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 btg serai, dihiris2
- 1 cm halia
Cara:
1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan .
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang.
overall , kat tekak saya rasa nyum nyum sedapppp
kuah dia pekat,kalau dapat roti perancis ni memang mabeles lah =)
till next entry
wassalam
0 comments:
Post a Comment