Monday, December 10, 2012

Sup Ekor Berempah

Salam 3alayk :)

Menu breakfast utk se-housemate.ahaks.Nanti lepas ni boleh la cakap se-family :p.Ekor ni pon dapat masa raya haji yang lepas,punya lah lama kan kami simpan dalam freezer tuh ha.Ye la, jadual makin padat,nak masak pagi-pagi daging tulang temulang ni mana nak sempat.huhuhu~Mai kite check recipe.Maapkan tuan rumah ye.tak hingat source,yang saya ingat ni recipe Chef Wan..uuuuuuu~~~
Nanti nanti lah saya carik smule kalau pree :p




Sup ekor berempah
  • 125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran
  • 500g ekor lembu  
  • 2 sb ketumbar tumbuk 
  •  1 sb jntan putih
  •  1 sb jintan manis
  •  1 1/2 sb puri tomato-terlupe.kuikuikui
  •  6 cwn air  
  •  1 btg karot - didadu
  •  2 btg saderi - didadu 
  •  1 biji kentang - didadu 
  •  garam, lada hitam yg baru dikisar
  •  daun ketumbar - dihiris2
  •  bawang goreng 

Rempah Tumis:
  •  4 bj buah pelaga
  •  1 cm kulit kayu manis
  •  6 kuntum bunga cengkih 
  • 2 kuntum bunga lawang 

Dikisar Halus2:
  •  10 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih
  •  2 btg serai, dihiris2
  •  1 cm halia 


Cara:

1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan .
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang.

overall , kat tekak saya rasa nyum nyum sedapppp
kuah dia pekat,kalau dapat roti perancis ni memang mabeles lah =)
till next entry
wassalam

0 comments:

Post a Comment

Birthday Cake