Saturday, April 14, 2012

Garlic Butter Rice & Pudina Roasted Chicken & its side dishes


Salam 3alayk

haa..panjang tak tajuk entry tu ha.heheh.Tajuk je panjang berjela tapi bila saya masak tak la bombastic outcome nye.haha.well,am not that excellent in this field,but still trying to improve my skill.woahh..tak puas hati sebenarnya dengan hasil kejadian nasi ni,sbb terlampauuuu rapuh n mantah sedikit.Beras ni sensitif,terlebih air dia lembik,bila buat nasi tumis2 ni air dia kena lebihkan pulak,tapi takut juga terlembik..huhu..see,tanak nasi tumis pon tak lopeh laie.Nasib baik my housemates jenis tolak kayu,batu dan makanan tak halal je :D

Untuk part ayam tu pulak,saya guna kan paste lebihan saya buat Ayam untuk Nasi Briyani haritu..lainkali maybe nak tambah madu sikit kot.baru ada rasa seimbang manis2 gitu.Pahtu,ada juga side dishes ; coleslaw dan mashed potatoes.Masa buat mashed potatoes ni saya berangan,so terlebih la sukatan susu.aigooooo..tapi tak lah lembik mana,cuma tak boleh la nak bentuk kan dia macam kita makan kat fast food restaurant tu,and am not prepared the gravy *malas* boleh? hihi.so,saya hanya buat black paper sauce je.btw,Alhamdulillah 3la kulli hal with this rezq.EnshaAllah jumpa di lain entry ye kanak-kanak :)






Bahan-bahan

Garlic-Butter Rice

3 cwn beras - basuh dan tos
3 cwn stok ayam-ikut la jenis beras
1/2 biji bawang merah-mayang 
3 ulas bawang putih
4 tbsp butter
daun pandan-takde
garam sedikit


Cara-cara 

1)  Panaskan butter dalam periuk nasi.(masak atas api gas dlu)
2)  Tumis bawang meran & putih hingga terbit bau wangi
3)  Masukkan beras dan kacau hingga rata
4) Masukkan stok ayam.masak dengan api perlahan hingga nasi kering sedikit.
5) Transfer ke periuk nasi elektrik dan tanak seperti nasi putih biasa.

Pudina Roasted Chicken

5-6 keping ayam
1 inch halia
segenggam bawang goreng*
sedikit bawang putih yang dah di goreng*
sedikit daun pudina-ikut citarasa anda*
sedikit lada hitam biji - sangai dlu
garam
gula/madu
blend bahan bertanda *

1) ayam direbus hingga setengah masak.jgn buang air rebusan ayam.Toskan ayam.
2) lumur dengan bahan kisar
3) bakar ayam pada suhu bersesuaian dengan oven anda


Coleslaw

Bahan-bahan :

Kobis
Carrot
Mayonis
Gula&garam
Sedikit cuka

1) hiris halus/sagat kobis dan carrot.Satukan dalam mangkuk besar.
2) Gaul rata dengan mayonis,cuka,gula dan garam
3) Biarkan semalaman di dalam peti sejuk


Mashed potatoes

Bahan-bahan

3-4 biji kentang-buang kulit dan rebus
1/2 cawan susu segar-kurangkan jika kentang lembik
sedikit lada sulah & lada hitam
garam

Cara-cara

1) Rebus hingga empuk kentang dan toskan air
2) Lenyekkan sedikit,dan tambah garam,lada sulah dan lada hitam
3)  Blend kentang dan susu hingga gebus.( susu tu letak sikit demi sedikit utk elakkan kentang putar terlalu lembik)






oh ya resepi ni saya main taram-campak-campak.Sebab tu tak sodap sgt.kikiki


2 comments:

nabila azmi said...

YE KE XSEDP??tengok pun keliur bleh x..hehe

bintul-bakr said...

hehe.tgk gamba je kot nmpk sedap,cbe tnye mek2 kat rumah ni rse ape.huhu..not bad tp tak puas hati la :p

Post a Comment

Birthday Cake