Salam 3alayk
bertemu kembali cik cik puan puan semua.kihkihkih.ada orang dah suruh update blog yang bosan ni.malas sebeno nye nak menaip.Vitamin M banyak sangat.hee~btw,ni buat makan last week,sebenarnya nak buat donut tapi donut tu tak berapa nak jadik kejadian dia.Tapi, yang spiral ni ada lah rupa sket.Resepi saya ambil dari banyak source sbb bergantung dengan bahan yang saya ada dan kerajinan tuan badan.hihi.Nak yang mudah je katenye,skali terbantut pulak.huuu~Apa-apa pon dah selamat di telan oleh rakan serumah,gamba donut lagi tak sempat nak ambil sbb angkat je dari kuali tunggu sejuk sket dah kena ngap dengan anak-anak ribena kat rumah ni.huhu.Ok guys,mai cekidaut the recipe :)
500kg tepung gandum-ayak
1/2 paket dry yeast
1 biji telur
2 tbsp butter- next time nak lebihkan lah,sebab doh kering sangat
1 cwn fresh milk
1 tbsp gula
1 tsp garam
Sausage-celur skit
Minyak utk goreng
1) Satukan semua bahan kering dalam besen yg agak2 senang nak uli doh tu.
2) Buat lubang kat tengah-tengah,pecahkan telur.
3) Masukkan butter dan sedikit demi sedikit masukkan susu
4) Uli hingga tak melekat di tgn.Tutup doh dengan kain selama sejam-sampai doh naik 2 kali ganda
5) Bila doh dah naik,tumbuk doh utk keluarkan udara dalam tu
6) Uli dengan menggentel secara memanjang dan lilit pada sausage
7) Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasa
*selamat mencuba*
hunting for doughnut recipe yang gebus dan lembut!nak buat jugak tu.huuu~
lepas ni dah busy exam mungkin tak bersiaran sangat dah
1 comments:
sedapnye..=)
Post a Comment