Monday, December 12, 2011

Karipap Kentang


Salam 3layk

bertemu kembali
ecewahhhhh~kali ni kita main cube2 buat karipap.
yela dulu mak buat kite tengok je.hahaha.padan muke!
Alhamdulillah menjadik jugak karipap ni dan sedap rangup giteww.
Recipe kulit karipap ni saya ambil dari dapur Kak Hana.
Sebab tatau sukatan yang sebenor nye.
Inti tu buat recipe sendiri je la.Bukan susah pon kan.
Kami buat dua inti ( kentang and sardine).
Lebih tu kami buat frozen karipap.Yela sekarang ni nak breakfast 
pon tak sempat.huhu

not bad kan kelim tu.hehe
tadaaaaa.ni lepas dah goreng.LOMO effect ni buat karipap ni nmpk gelap la pulak.huhu


oke mari check recipe Karipap Kentang kite ni :)



Bahan-bahan

  • 1 kg tepung gandum
  • 250 gm marjerin - panaskan 
  • 4 sudu besar minyak masak - panaskan
  • sedikit garam yang dilarutkan ke dlm air

Inti ( others option sambal sardine :) )
  • 6 biji kentang
  • 2 biji keledek saiz sederhana
  • beberapa helai daun kari
  • daun sup-hiris halus
  • 2 biji telur rebus - potong dadu/hancur kan je
  • 1 labu  bwg besar-blend
  • 2 ulas bwg putih-blend
  • 4 sudu besar kari ayam/daging
  • garam
  • air
  • * boleh juga tambah daging/ayam cincang - kami takde stock.heheh
Cara-cara

Kulit karipap
  1. Panaskan minyak dan marjerin.
  2. Campurkan tepung + marjerin + minyak masak yang telah dipanaskan(petua untuk dapatkan kulit rangup ni). 
  3. Gaul rata guna sudu sbb panas. Masukkan sedikit-sedikit larutan air garam. Uli doh hingga tak melekat di tgn dan mangkuk adunan.
  4. Pastu rehatkan doh dalam peti sjuk for at least half an hour.
Inti :
  1. Kupas keledek dan kentang.Potong dadu dan ketepikan.
  2. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumis bahan kisar + daun kari hingga naik bau.Masukkan pes kari dan tumis hingga terbit minyak. Kemudian masukkan kentang dan keledek + air.Perasakan dengan garam . Rebus sehingga kentang empuk dan air kering.Pastu masukkan hirisan daun sup dan telur yang telah dihancurkan td.Tutup api.
  3. Sejukkan inti
  4. Mulakan proses mencanai doh.Jangan canai terlalu nipis-takot terburai isi nya,dan jgn juga terlalu tebal nnt tak syiok makan.
  5. Letak inti di tengah2 dan kelim ikot citarasa anda.(asingkan daun kari tu ye)
  6. Goreng dengan api yang sederhana. 
  7. Makan panas2.sedaaaaaaaaaaaaaaaaaap.hihi


p/s: Thanks Gee and Aisyah sbb sama-sama buat karipap ni.enjoy sungguh malam tu walaupun penat kan.hehe.Gee nnt kite belajar lagi mengelim ye.hihi :P

2 comments:

nabila azmi said...

boleh x angah nak belajar jugak buat kelim tu???huhu..teringin2...=)

bintul-bakr said...

angah! meh meh..dtg la rumah kami,ada intention nak buat lagi ni,hihi..bila2 free bgtau la =)

Post a Comment

Birthday Cake