Thursday, September 20, 2012

Mini Pavlova Kurang Manis

Salam 3alayk


Next is,pavlova.ni pulak sbb ada lebihan telur putih yg guna buat crust tart nenas.Bagus kan,hihik..takde la membazir ke dalam tong sampah.Tapi masa buat ni bertiga je kat rumah ( mak-ayah-anak pompuan die ni),at the end den la kene perabihkan,tak byk pon sbb buat stgh adunan je.hee.tapi mmg sedap.rangup di luar,lembut di dalam gitewwww :)


Pavlova Kurang Manis
Sumber : Mama Glam(glam gitew nama akk ni.hihi)

4 biji putih telur
1/2 cawan gula (sia blend) - resepi asal guna 1 cawan
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

250ml whipping cream
1 1/2 sudu besar gula
1/2 sudu teh esen vanila


Buah-buahan hiasan (potong ikut bentuk yang disukai):
4 biji buah strawberi
1 biji buah kiwi
6-10 biji buah anggur
1 biji buah markisa (kalau ada)


Cara-cara buat pavlova:
1. Pukul putih telur sampai menjadi soft peak. Sia guna stand mixer jak, senang ;)

2. Lepas tu, masih dalam mode memukul, masukkan gula sesudu demi sesudu sampai habis. Pukul sampai jadi ‘meringue’ atau bahasa mudahnya, bertanduk. Refer gambar di bawah contoh-contoh adunan telah bertanduk.

3. Lepas tu, masukkan pula esen vanila, dan pukul sebati.

4. Matikan mixer, masukkan pula cuka dan tepung jagung dan gaul sebati menggunakan senduk kayu.

5. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 degree celcius.

6. Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak (Sia gunakan acuan kek 8 inci) Tuangkan adunan ke dalam bulatan yang telah dilukis cantik tadi. Pandai-pandailah cantikkan adunan tu ya….

7. Bakar adunan selama 1 jam.

8. Bila oven berbunyi, tutup api oven, bukak sedikit pintu oven, dan biarkan pavlova menyejuk di dalam oven selama lebih kurang 1-2 jam.

N.B : saya buat mini pav.so just masukkan merigue tu dalam piping bag dan pipe-kn atas dulang pembakar.It turned out well too :)

Cara-cara buat whipping cream:
1. Pukul whipp cream dengan gula dan esen vanilla sampai kental.

2. Masukkan dulu dalam peti beku selama ½ jam sebelum di picitkan ke atas pavlova. Senang cerita, sebaik-baiknya buat whipping cream lepas pavlova sudah masak atau bila mahu makan pavlova tersebut. Kalau tidak, nanti whipp cream tidak nampak cantik…

Done.memang senang buat pav ni.Tapi must know all the do n don'ts.hehe.Good Luck =)

6 comments:

Nadwrażliwiec said...

Something sweet :) Greetings from Poland.

bintul-bakr said...

apparently =) thanks for your visiting.

nabila azmi said...

dapnyeeeee..nk..hihi

bintul-bakr said...

nak cream pufffffff.hehehe.sini tade hand mixer,so susah sket nak buat meringue :p

lavenderlover said...

this is awesome! tgk gambar leh keliur ni..hehe..safwah pernh wat tp x jd la..pas ni leh la try guna resepi dibah ni...

bintul-bakr said...

hehe.nak buat ni byk dont's rule nye.tp alhmdulillah gune recipe ni menjadik je =)

Post a Comment

Birthday Cake