Japanese Cotton Cheesecake!!one of my fav cake, hehe ,sambil makan sambil pejamkan mata betapa banyak lemak tepu tersimpan nnt.Takpe pergi kuliah kan jalan kaki :p Senang je rupanya nak buat cotton cheesecake ni,asalkan meringue nya menjadi dan cara masak dia betul.Satu loyang boleh habis dalam beberapa jam.hihiks
Donut Gebus
125g cream cheese
25g butter
50 ml susu segar (fresh milk)
50 ml susu segar (fresh milk)
3 biji kuning telur
1/2 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
30g tepung kek
10g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
1/4 sdk garam
30g tepung kek
10g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
70g gula (granulated sugar)
70g gula (granulated sugar)
3 biji putih telur
1/2 sdk jus lemon
Cara-cara:
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
- Kemudian, campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dengan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon serta gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu saja).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu & kacau secara kaup balik.Jangan over2 kaup balik!
- Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan bawahnye & tepinya itu disalut dengan kertas baking.Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dalam kira-kira sejam, dengan cara au bain-marie (waterbath), pada 160 degrees C / 325 degrees F.
5 comments:
meringue maksudnye?
suke cotton cheese cake nih...suke gile kalu kat mlysia mmg sellu beli kat bakery.hoho
meringue tu putih telur yg dipukul smpi berbuih pastu masukkn gula skit2,and pukul lagi smpi die jadik kaku.maksud kaku tu,kalau terbalikkn mangkuk tu,meringue tu tak jatuh pon.macam buat pavlova :) try la buat,senang and sodaP!
oooooo...putih telur berape bijik
kalau dalam resepi ni,3 biji terlur putih la angah.heheh :)
Post a Comment